28 Oct 2021

ZRS Koper na konferenci o novem raziskovalnem prostoru

V tem tednu je na Brdu pri Kranju potekala konferenca Nova ERA, ki združuje ključne evropske deležnike in v ospredje razprave postavlja vlogo evropskega raziskovalnega prostora (ERA) za odprto znanost, gospodarstvo, raziskovalno infrastrukturo in kariere raziskovalcev. Konference sta se s strani Znanstveno-raziskovalnega središča Koper udeležila direktor, prof. dr. Rado Pišot in vodja uprave Peter Čerče.

Po 20 letih se Evropski raziskovalni prostor (ERA) prenavlja. Cilj slovenskega predsedstva je vzpostavitev učinkovitega, vključujočega upravljanja ERA, ki bi omogočal aktivno vlogo ključnih deležnikov na področju znanosti in omogočal hitrejše rezultate za državljane.

Konferenca prispeva k enemu glavnih ciljev novega Evropskega raziskovalnega prostora (European Research Area – ERA), to je “izgradnja skupnosti” ERA deležnikov in se osredotoča na preoblikovanje političnega okvira evropskega raziskovalnega prostora, naznanja prihodnje politične pobude Evropske komisije ter krepil vključevanje držav članic in držav, povezanih z Obzorjem Evropa, pri oblikovanju R&I politik.

»Glas deležnikov je ključnega pomena pri vzpostavitvi novega Evropskega raziskovalnega prostora, saj bo le tako učinkovit. Zato bomo priporočila in zaključke te konference obravnavale tudi države članice v okviru naslednje srečanja ministrov EU za raziskave,« je ob odprtju konference slovenskega predsedstva Svetu EU z naslovom Novi evropski raziskovalni prostor – k odgovorni družbi tretjega tisočletja dejala ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec. Skupaj z evropsko komisarko za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade, Mariyo Gabiel, sta v uvodu konference več kot 300 udeležencem, predstavnikom držav članic in ostalim deležnikov dali jasen signal: »Vzpostaviti moramo takšen Evropski raziskovalni prostor, ki bo omogočil hitrejši razvoj. Samo skupaj z deležniki lahko naredimo te premike.«

Na konferenci, ki si za cilj postavlja spodbujanje novih vidikov raziskovanja, so bili prisotni tudi predstavniki javnih raziskovalnih zavodov iz Slovenije in tujine, med njimi direktor Znanstveno-raziskovalnega središča Koper, prof. dr. Rado Pišot in vodja uprave Peter Čerče.

»Konferenca zagotovo predstavlja enega vodilnih dogodkov v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU. Novi pristopi in osredotočenost na preoblikovanje političnega okvira evropskega raziskovalnega prostora so zagotovo dobra popotnica v raziskovalni sferi. Zaključki drugega delovnega dne konference so jasno izpostavili pomanjkljivosti in potrebe evropskega raziskovalnega prostora, ki se pri nas še toliko bolj potencirano odražajo in to sta predvsem dotrajana in pomanjkljiva raziskovalna infrastruktura ter možnosti ustreznega in stabilnega financiranja ter nagrajevanja raziskovalcev,« je ob robu konference sklenil prof. dr. Pišot.

Leave a Reply