08 Jun 2021

3. Konferenca ob svetovnem dnevu varne hrane

Na predlog Združenih narodov je 7. junij proglašen za Svetovni dan varne hrane.

Ob tem dogodku je v dvorani Državnega sveta Republike Slovenije včeraj potekala 3. Konferenca ob svetovnem dnevu varnosti hrane, katere sta se udeležila tudi sodelavca Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper, dr. Milena Bučar Miklavčič in dr. Bojan Butinar.

Konferenco so organizirali: Državni svet Republike Slovenije, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter European Declaration on Food, Technology and Nutrition Network.

Dr. Milena Bučar-Miklavčič je predstavila tako delovanje ZRS Koper na področju varne hrane, kot vse aktivnosti, ki jih opravljajo zaposleni Laboratorija Inštituta za oljkarstvo (LAB IZO) ZRS Koper za odkrivanje potvorjenega olja na slovenskem tržišču. Predlagala je nove sistemske izzive na tem področju, dobro sodelovanje z Upravo za varno hrano in izpostavila dosedanje nefinanciranje nekaterih ključnih aktivnosti, ki so nujno potrebne za uspešno zagotavljanje varne hrane, kamor se uvršča tudi oljčno olje.

Dr. Bojan Butinar (IZO ZRS Koper) je vodil eno izmed sekcij predstavljenih deležnikov varne hrane.

Udeleženci konference so se soglasno strinjali, da je prehrana eden najpomembnejših dejavnikov, ki vpliva na naše zdravje in s tem zdravje celotne družbe, zato je varnost hrane skupna odgovornost in zaveza vseh deležnikov v agroživilski verigi.

 Prvi del dogodka je dostopen na povezavi RTV SLO 3: https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/P-1080792-006-2021-110?s=tv,  medtem, ko si celoten posnetek lahko ogledate na YouTube kanalu na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=ty4qsCPG1wM

Leave a Reply