07 Jun 2021

Teden praznovanja ZRS Koper

V tednu praznovanja Znanstveno-raziskovalnega središča Koper (ZRS Koper) vas vljudno vabimo na naslednja dogodka:

ZRS Koper: GLASNIK ZNANOSTI 2021

Znanstveno-raziskovalno središče Koper (ZRS Koper) organizira že 16. tradicionalno podelitev nagrad in priznanj ZRS Koper – GLASNIK ZNANOSTI 2021, ki bo v petek, 11. junija 2021, ob 11. uri, v prostorih Restavracije Kamin, Hoteli Belvedere, Dobrava 1a, Izola.

Slavnostni govornik na letošnji prireditvi bo dr. Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS.

ZRS Koper vsake 2 leti, v začetku meseca junija, organizira tradicionalno podelitev nagrad in priznanj za odlične znanstvene dosežke ZRS Koper – »Glasnik znanosti«. S prireditvijo želimo predstaviti naše znanstveno-raziskovalno delo in nagraditi raziskovalce, ki dosegajo odličnost znanstvenega dela. Hkrati pa želimo tudi promovirati in približati znanost tudi splošni javnosti.

Letos beležimo peto leto delovanja kot samostojni javni raziskovalni zavod ter sedemindvajseto leto od ustanovitve prvega in še danes edinega javnega raziskovalnega zavoda s sedežem izven Ljubljane, ki svojo poslanstvo udejanja tako na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni. ZRS Koper kot multidisciplinarni javni raziskovalni zavod deluje na področjih humanistike, družboslovja in naravoslovja.

Letošnji prejemniki in prejemnice nagrade Glasnik znanosti ZRS Koper so:

Ob tej priložnosti  bo predstavljena tudi novo izdana publikacija Glasnik ZRS Koper – Poročilo o delu Znanstveno-raziskovalnega središča Koper za leto 2020.

OKROGLA MIZA UNIVERZA IN DRŽAVA

Po zaključenem dopoldanskem programu – podelitvi nagrad in priznanj – bomo na enaki lokaciji nadaljevali druženje, in sicer ob 14. uri z okroglo mizo, ki jo organizira ZRS Koper  na temo:

UNIVERZA IN DRŽAVA

Nekdanji rektorji slovenskih univerz ter predstavnik Rektorske konference Republike Slovenije (RK RS) in predsedujoči Koordinaciji samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije (KOsRIS) bodo predstavili svoje izkušnje in poglede na premagovanje koncepta državno regulirane univerze,  na zakon o univerzi in predlog novega zakona o znanstveno-raziskovalni in inovacijski dejavnosti (ZZRID) ter na svobodnejše povezovanje raziskovalnih in visokošolskih zmogljivosti v Sloveniji. 

Na okrogli mizi bodo sodelovali:

  •            nekdanji rektorji: prof. dr. Lucija Čok, prof. dr. Rado Bohinc, prof. dr. Stane Pejovnik, prof. dr. Ivan Svetlik in prof. dr. Ludvik Toplak,
  •        predstavnik RK RS: prof. dr. Danilo Zavrtanik in
  •          predsednik KOsRIS: prof. dr. Gregor Anderluh. 

Razpravo bo povezoval prof. dr. Rado Bohinc. Kot iztočnico za razpravo bo predstavil pravkar izdano knjigo UNIVERZA IN DRŽAVA.

Vljudno vabljeni!

Leave a Reply