16 Oct 2020

IKARUS delavnice »Gibanje je / in zdravje«

Inštitut za kineziološke raziskave (IKARUS) Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper in kulturno izobraževalno društvo PiNA

obveščata,

da so se v okviru serije delavnic z naslovom

»Gibanje je / in zdravje«,

ki jih izvajajo sodelavci Inštituta za kineziološke raziskave ZRS Koper v organizaciji PiNA (kot del projekta Social Innovators in skupnostnega prostora SI HUB), izvedle že štiri delavnice.

Na prvi delavnici »Biti ali imeti telo. Jaz in moj življenjski slog«, ki je potekala 24. septembra 2020, so slušatelji skupaj s predavateljico dr. Sašo Pišot odkrivali pojme zdravja kot vrednote, kako dojemamo popularno sintagmo »zdrav življenjski slog« ter kako ga oblikovati oz. kaj storiti, da ohranjamo zdravje.

Na drugi delavnici »Nevroznanost in gibanje: gibalno- kognitivne vaje kot preventiva pred kognitivnim upadom in demenco«, na sporedu 1. oktobra 2020, je dr. Uroš Marušič predstavil vsebine nevroznanosti gibanja. V 3-urni delavnici so udeleženci prejeli najnovejše informacije glede staranja možganov in gibalnega aparata ter gibalno-kognitivnih intervencij za preventivo pred kognitivnim upadom in demenco. Delavnico je dr. Marušič zaključil s praktičnimi primeri vadbe ravnotežja in hkratnega merjenja možganske aktivnosti.

Na četrti delavnici »Pravočasna skrb za svoje mišice –
problemi staranja ali gibalne neaktivnosti«
, ki je potekala 15. oktobra 2020, so slušatelji skupaj s predavateljem dr. Boštjanom Šimuničem spoznavali prilagoditve skeletne mišice na staranje, gibalno neaktivnost in vadbo. Skeletna mišica ima nogo pomembni vlog in zato pomemben dejavnik našega zdravja. Še bolj kot mišica sama, pa je pomembna njena funkcija, ki se največkrat odraža v sili in moči. Spoznali smo, da tako mišično maso kot njeno funkcijo v visoki starosti lahko ohranjamo s primerno, predvsem pa redno vadbo.

***************************

Zadnja v nizu petih, bo na sporedu ta četrtek 24. oktobra 2020. Na njej bomo pridobili nekaj uporabnih nasvetov za vadbo na delovnem mestu »Sedeč poklic in moje zdravje (Ergonomija na delovnem mestu)« s kineziologom Matejom Klevo.

Zaradi trenutne epidemiološke situacije in omejitev so se na PiNI odločili, da bodo delavnico odslej izvedli na spletni platformi ZOOM.

Več informacij na:  https://www.pina.si/serija-delavnic-gibanje-in-je-zdravje/

Celoten program delavnic si lahko ogledate tukaj.

Vabljeni!

Leave a Reply