22 Sep 2020

TUDI ZRS KOPER NA EVROPSKEM TEDNU MOBILNOSTI

Znanstveno- raziskovalno središče (ZRS) Koper obvešča , da so se v okviru Evropskega tedna mobilnosti predstavili tudi sodelavci Inštituta za kineziološke raziskave (IKARUS) ZRS Koper, ki so skupaj z otroci iz Zasebnega vrtca Račka in četrtošolci iz OŠ Koper odkrivali katera so tista pravila, ki jih stroka priporoča za ohranjanje zdravja.

Evropski dan brez avtomobila je bil prvič organiziran v Franciji leta 1998, in sicer kot priložnost, s katero lahko mesta pokažejo svoja prizadevanja za varstvo okolja. Vsako leto 22. septembra lokalne skupnosti predstavijo svoja mestna središča v drugačni luči in izvedejo ključne dejavnosti, namenjene omejevanju avtomobilskega prometa na določenih območjih, spodbujanju uporabe trajnostnih oblik prevoza in ozaveščanju prebivalcev o vplivih njihove izbire potovalnega načina. Z leti je dan brez avtomobila prerasel v Evropski teden mobilnosti. Ta vsako leto ponudi mestom, združenjem in organizacijam prostor za promocijo pobud za trajnostno mobilnost v mestih ter dvig ozaveščenosti prebivalcev.

V okviru Evropskega tedna mobilnosti 2020, ki je potekal med 16. in 22. septembrom 2020 v Kopru, so sodelovali tudi raziskovalci IKARUS ZRS Koper, ki že vrsto let sodelujejo v raziskavah na področjih vadbe za zdravje, preventive, rehabilitacije in prehrane. Osrednja tema predstavitve za otroke je bilo gibanje. V veliko veselje je bilo slišati, da otroci že veliko vedo o tem, je povedala dr. Saša Pišot, sodelavka IKARUS ZRS Koper. Matej Kleva, tudi sodelavec IKARUS ZRS Koper pa je otrokom predstavili tudi določene podrobnosti o dnevni količini in vrsti športne vadbe ter varnosti in potrebnem počitku.

Otroci so z zanimanjem spremljali tudi Kajo Teraž, sodelavko IKARUS ZRS Koper, ki je s sladkorčki praktično ponazorila priporočljivo količino dnevnega vnosa sladkorja ter pri tem opozorila tudi na prehranski vidik zdravega življenjskega sloga.

V smeri novih ukrepov v času COVID-19 se je ob zaključku predstavitve pokazalo zanimivo za otroke tudi merjenje temperature.

Leave a Reply