21 Sep 2020

Prispevek dr. Mateje Sedmak o strahu


Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper obvešča, da si je v zadnji kolumni Primorskih novic, za katero piše naša sodelavka in predstojnica Inštituta za družboslovne študije ZRS Koper, dr. Mateja Sedmak možno prebrati prispevek z naslovom

» Koga je strah?«.

dr. Mateja Sedmak

V prispevku je dr. Sedmakova govorila o strahu in o njegovih obrazih. Mnenja je namreč, da ko gre za vprašanje dejanske življenjske ogroženosti, je velika večina strahov, katerim je sodoben človek podvržen, povsem nepotrebnih in so le posledica manipulacije in nadzora.

Problem nastaja, ker se človek ne odziva s strahom le na dejanske nevarnosti, temveč tudi na pričakovane ali namišljene.

Velikokrat nastopi, ko se počutimo ogrožene, pa čeprav neupravičeno. Naši strahovi se dotaknejo področja neuspeha v šoli, pri delu, športu, izgube službe, lahko pa nas je tudi strah odnosov in intimnosti, živali, pa javnega nastopanja. Strah nas je ljudi in situacij, ki jih ne poznamo ali bi morda utegnile zgoditi. Čustvo strahu je problematično, ker nas oropa možnosti, da bi živeli polno, sproščeno in radostno.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete na povezavi.

Vabljeni k branju!

Vir: Primorske novice, 19.9.2020



Leave a Reply