27 Jul 2020

Prispevek dr. Mateje Sedmak o odnosu moderne družbe do starejših ljudi

Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper obvešča, da si je v zadnji kolumni Primorskih novic, za katero piše naša sodelavka in predstojnica Inštituta za družboslovne študije ZRS Koper, dr. Mateja Sedmak možno prebrati prispevek z naslovom

» Sami ali osamljeni?«.

Njena tokratna razmišljanja pripovedujejo o pomenu medčloveškega stika in o odnosih z drugimi ljudmi, ki so za človeka življenjskega pomena.

dr. Mateja Sedmak

Medčloveški stik in odnosi z drugimi ljudmi so za človeka življenjskega pomena. Človeški mladič brez nege in skrbi drugega človeka ne preživi. Poleg tega se človek učloveči zgolj v stiku z drugimi ljudmi. Človek je namreč zgolj potencialno človek. Da razvije človeške lastnosti, kot so pokončna hoja, govor, logično mišljenje in podobno, potrebuje stik in odnos z drugimi ljudmi.

O tem pričajo resnične zgodbe “divjih otrok”, ki so izgubljeni preživeli zaradi nege in podpore divjih živali, npr. volkov ali opic. Ti otroci so preživeli, vendar se niso učlovečili. Njihovo vedenje je bilo vedenje živali, s pomočjo katerih so preživeli.

Vabljeni k branju!

Prispevek je v celoti dostopen tukaj.

Vir: Primorske novice, 25.7.2020

Leave a Reply