24 Mar 2020

Prispevek sodelavke o solidarnosti v času krize v Primorskih novicah

Znanstveno-raziskovalno središče Koper

obvešča,

da si je v Primorskih novicah dne 21. marec 2020 na 20. strani priloge Val, možno prebrati prispevek sodelavke dr. Mateje Sedmak , predstojnice Inštituta za družboslovne študije ZRS Koper

z naslovom

« Drug za drugega tudi v času krize »

Izvor besede « solidarnost » je latinskega izvora. Izhaja iz besede “solidus ” kar pomeni trden. Solidarni ljudje skrbijo drug za drugega in soustvarjajo trdno povezano skupnost, ki je podporno zavetje vsem njenim članom, je razložila dr. Mateja Sedmak.

Na fotografiji: Dr. Mateja Sedmak, predstojnica Inštituta za Družboslovne študije ZRS Koper

Solidarnost se danes kaže kot možen odgovor na izzive sodobne globalne družbe, kot so vse večja razslojenost, prekomerno izčrpavanje narave in njenih omejenih virov, medčloveška odtujenost in individualizem sodobnega človeka, kapitalistična tekmovalnost in uporaba drugega človeka za zadovoljevanje svojih egoističnih potreb ali partikularnih interesov.

Solidarnost je vse prepogosto zgolj prazna fraza. Solidarnost izrabljamo, da se delamo boljše in lepše, kot posamezniki in družba. Zelo zlorabljena je v politiki in med zvezdniki. Mnoge znane mednarodne organizacije v imenu solidarnosti nespodobno služijo: za vzdrževanje svojega obstoja in dobrih plač ter nepotrebnih razkošnih prostorov porabijo skorajda vsa sredstva, ki jih posamezniki v imenu solidarnosti do revnih, lačnih, pomoči potrebnih zberemo ob različnih akcijah. Le redko dobimo realno informacijo o tem, koliko denarja dejansko doseže človeka na koncu verige okoriščanja.

Kaj vse je dr. Mateja Sedmak o solidarnosti še zapisala si lahko preberete na spodnji povezavi:

https://www.primorske.si/mnenja/kolumne/negovanje-odnosov/drug-za-drugega-tudi-v-casu-krize

Vabljeni k branju!

Leave a Reply