24 Mar 2020

Prispevek sodelavcev ZRS Koper o podnebnih spremembah in skupni človečnosti v Delu

Znanstveno-raziskovalno središče Koper

obvešča,

da si je v časopisu Delo dne 21. marec 2020 možno prebrati prispevek sodelavke dr. She’ M. Hawke , predstojnice Mediteranskega Inštituta za okolje ZRS Koper in sodelavca, prof. dr. Lenarta Škofa, predstojnika Inštituta za filozofske študije ZRS Koper

z naslovom

« Podnebne spremembe in naša skupna človečnost»  

Zaradi naše neodzivnosti in nezrelega obnašanja spreminjanje Zemlje in njene biosfere narašča bistveno hitreje kot doslej.

prof.dr. Lenart Škof, predstojnik Inštituta za filozofske študije ZRS Koper

Naš planet se nedvomno sooča z nizom kriz, ki si jih pred tem obdobjem nismo predstavljali. Avstralija se je pred kratkim znašla sredi uničujočih požarov, ki so bili neposredni rezultat globalnega segrevanja: v njih je poginila milijarda živali, uničenih je bilo nič koliko domov ter 12 milijonov hektarjev površin.

V Benetkah in tudi Piranu so poplave lani pustile za seboj pravo razdejanje, zdaj pa je virus sars-cov-2 že razglašen za novo globalno pandemijo. Ne glede na naravo krize se ljudje običajno odzivamo na enega izmed treh načinov: aktivno, z zanikanjem ali iščemo krivca zanjo. Občutiti strah ob teh katastrofalnih dogodkih je nekaj običajnega in razumljivega, vendar nas ti dogodki veliko naučijo tudi o nas samih, naši skupni človeškosti in zmožnosti, da se na takšne izzive primerno odzovemo ter jih premagamo.

dr. She’ M. Hawke, predstojnica Mediteranskega inštituta za okoljske študije ZRS Koper

S podnebnimi spremembami so se nekateri znanstveniki spraševali že leta nazaj in takrat razložili kako je naš ekosistem zapustil svojo »naravno geološko dobo«. To naj bi bila posledica industrializacije in sorodnih vplivov, ki so jih prepoznali na podlagi sledenja učinkom in porastu uporabe fosilnih goriv od leta 1950. Ugotovili so, da nas je to pripeljalo do tako imenovane »točke vrhunca«, ki zdaj ogroža sposobnost Zemlje za zagotavljanje vzdrževanja življenja.

Če bi se pridružili takemu razmišljanju v trenutku, ko je bila ta raziskava prvič na voljo, bi bila trenutna situacija drugačna. Vendar se nismo, in zdaj planet majavo omahuje na robu prepada. Ne glede na to, ali kot posamezniki spadamo med tiste, ki se odzivajo, zanikajo ali obsojajo – o teh dejstvih so v zadnjih nekaj desetletjih obširno poročali na številnih znanstvenih področjih.

O vseh teh dejavnikih, ki so družbo pripeljali v stanje v katerem smo se znašli danes sta v zelo nazornem in obširnem pogledu z namidelilaravno dr. Hawke in prof. dr. Škof. Zato vas vabimo, da si na spodnji povezavi v celoti preberete zanimiv in zelo nazorno prikazan prispevek o podnebnih spremembah in naši skupno človečnosti:

https://www.delo.si/novice/okolje/podnebne-spremembe-in-nasa-skupna-clovecnost-290047.html

Vabljeni k branju!

Leave a Reply