03 Mar 2020

V dokumentarnem filmu »Požig« tudi sodelavci ZRS Koper

To nedeljo, 1.3.2020, ob 21:55 si je bilo možno prvič ogledati na malih zaslonih prvega programa nacionalne televizije dokumentarni film z naslovom

»Požig«

pod katerega se je podpisala novinarka in umetnostna zgodovinarka Majda Širca.

V dokumentarnem filmu sta sodelovala tudi naša sodelavca z Inštituta za zgodovinske študije ZRS Koper, prof. dr. Egon Pelikan in akad. dr. Jože Pirjevec.

“Gre za poskuse požiga in požige slovenstva nasploh,” je povedala Majda Širca, ki je film ob 100. obletnici požiga Narodnega doma v Trstu tudi pripravila.

Izbiro naslova je pojasnila po petkovi premieri v Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani, kjer so dokumentarec tudi premierno predstavili. Premiera je bila sicer predvidena v Trstu, v Narodnem domu, a je previdnost zaradi koronavirusa botrovala selitvi v Ljubljano.

Na sliki: akad. dr. Jože Pirjevec

80 minutni film govori o boleči zgodovini naše zahodne meje in Primorske, ki je bila dosedaj mnogokrat spregledana in prevečkrat poenostavljena. Požig Narodnega doma v Trstu je bil le začetek krute poti.

Na sliki: prof. dr. Egon Pelikan

Kdor je televizijsko premiero zamudil, bo imel novo priložnost za ogled to sredo, 4.3.2020,  ob 22.55 na drugem sporedu TV Slovenija.

Vabljeni k ogledu!

Slika: Arhiv TV Slovenija

Posredujemo vam povezavo do prispevka Primorskih novic, kjer si intervju z novinarko Jano Krebelj lahko v celoti preberete:

https://www.primorske.si/kultura/pozig-dokumentarec-o-primorskem-stoletju

Leave a Reply