25 Jan 2020

Županovo oljčno olje Mestne občine Koper 2020

Znanstveno-raziskovalno središče Koper

V petek 24. 1. 2020, ob 19:30 je v dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru potekala podelitev Županovega vina in Županovega oljčnega olja Mestne občine Koper.

Župan MOK Aleš Bržan; prejemnik naziva Županovo oljčno olje za leto 2020, Arsen Jurinčič; vodja komisije za ocenjevanje dr. Vasilij Valenčič
Foto: Jaka Ivančič

Osem člansko komisijo za ocenejvanje Županovega oljčnega olja je vodil dr. Vasilij Valenčič, samo ocenjevanje pa se je izvajalo v prostorih Inštituta za oljkarstvo v Izoli.

Na ocenjevanje je prispelo 24 vzorcev olja, naziv Županovega oljčnega olja za leto 2020 je prejel Arsen Jurinčič, prvi spremljevalec je Janko Bočaj, drugi spremljevalec pa Danijel Sabadin.  

Od leve proti desni: Župan MOK, Aleš Bržan; drugi spremljevalec Danijel Sabadin; zmagovalec Arsen Jurinčič; prvi spremljevalec Janko Bočaj
Foto: Jaka Ivančič

Medtem ko so vsi sodelujoči na natečajih prejeli priznanja, sta absolutna zmagovalca prejela tudi posebno priznanje Steklarne Rogaška, posebne etikete, s katerimi bodo lahko opremili steklenice zmagovalnega vina ozirom olja ter poseben razstavni kotiček v Turistično-informacijskem centru v Pretorski palači. Tudi letos pa bo Mestna občina Koper oba zmagovalca podprla pri promociji in jima zagotovila izdelavo profesionalnih fotografij in promocijskega videa.

Poleg tega bo občina v protokolarne in promocijske namene odkupila najmanj 500 steklenic Županovega vina, najmanj 250 steklenic ekstra deviškega zmagovalnega oljčnega olja ter najmanj 150 steklenic ekstra deviškega oljčnega olja 1. spremljevalca in najmanj 100 steklenic ekstra deviškega oljčnega olja 2. spremljevalca.

Prav tako bo Mestna občina Koper vsem sodelujočim na natečaju za Županovo oljčno olje 2020, katerih vzorci ekstra deviškega oljčnega olja bodo dosegli zadostno število točk na mednarodnem tekmovanju Flos Olei 2021 za vključitev v vodnik, krila strošek prijave za en vzorec oljčnega olja. Zmagovalno vino in olje bosta širši javnosti dostopna tudi prek Vinske fontane v Marezigah in v koprskem turistično-informacijskem centru.

Prireditev sta popestrila priljubljena lika Bruno in Giordano, za glasbeni vložek pa je poskrbel Luigi z bandom.

Leave a Reply