17 Dec 2019

Združenje Re.C.O.Med sprejelo Siensko deklaracijo

Inštitut za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča Koper (ZRS Koper) sporoča, da so se predstavniki evropskih, afriških in azijskih držav, ki sestavljajo sredozemsko mrežo mest oljčnega olja ( Re.C.O.Med ), konec novembra sestali v Sieni (Italija) pod predsedstvom španskega združenja občin oljčnih dreves (AEMO) na čelu s županjo Montora (Córdoba), Ano Marío Romero ter zahtevali pošteno in spodobno ceno »oljčnega olja za pridelovalce«.

Re.C.O.Med sestavljajo nacionalna združenja mest in pokrajin, ki proizvajajo oljčno olje iz Španije, Italije, Grčije, Črne gore, Hrvaške, Slovenije, Turčije, Libanona, Tunizije in Maroka. Njihovi predstavniki so potrdili t.i. Siensko deklaracijo, v kateri izražajo » nujno potrebo po dvigu ravnotežne cene oljčnega olja na raven, ki bi pridelovalcem oljk omogočila spodoben dohodek in tako zajezila mestoma dramatične izgube sektorja « .

Re.C.O.Med opozarja, da sredozemski bazen proizvaja več kot 90 odstotkov svetovnega oljčnega olja, države, ki ga sestavljajo, pa se v celoti strinjajo, da so na razpotju cenovne politike, ki lahko sproži padec velikega dela pridelovalnega sektorja oljčnega olja, kar ogroža kontinuiteto te tisočletne dejavnosti, ki ni samo eden izmed temeljev gospodarstva, ampak je tudi znak kulture njenih narodov.

Cena nižja od stroškov

Analiza stroškov pridelovalcev, kot so bili ovrednoteni v ustreznih študijah organizacij AEMO (Španija) in Mednarodnega sveta za oljke (IOC) za vse države članice Re.C.O.Med -a, jasno kaže, da je trenutna povprečna tržna cena bistveno nižja od proizvodnih stroškov na velikem delu obdelovalnih površin oljčnih nasadov v Evropi in severni Afriki.

Posledično se soočajo s tako nevzdržno kot nesprejemljivo situacijo, saj je deviško oljčno olje cenjeno po vsem svetu, kjer se je v zadnjih promocijskih aktivnostih izkazalo, da je svetovni potrošnik pripravljen zanj plačati spodobno ceno.

Sienska deklaracija, ki so jo pripravile tehnične službe španskega združenja, ne samo da opozarja na težave, ampak tudi na presežek v odličnosti ekstra deviškega oljčnega olja (EVOO), kar upravičuje njegovo vrednost, katero, je potrebno prevesti v ceno, ki presega stroške pridelave.

Stebri ekstra deviškega oljčnega olja

Deklaracija izpostavlja, da so štirje stebri, na katerih temelji vrednost ekstra deviškega oljčnega olja: zdravje, gastronomija, kultura in okolje.

To so elementi, po katerih je sredozemska prehrana znana in cenjena, njegova vrednost pa tako neskončno presega vse ostale maščobe na mednarodnem trgu.

V Sienski deklaraciji je poudarjeno, da je v podporo teh vrednot potrebno ustvariti najvišjo kakovost in vlagati v širjenje znanja in ozaveščanja s trdno zavezanostjo komunikaciji, usposabljanju in izobraževanju, namenjenim potrošnikom po vsem svetu, predvsem pa mlajšim generacijam.

Sienska deklaracija bo poslana vsem kmetijskim ministrstvom v državah članicah združenja Re.C.O.Med, pa tudi Evropski komisiji in Mednarodnemu svetu za oljke z namenom širjenja zavesti o ukrepih za reševanje te nujne potrebe v velikem delu sredozemskih držav pridelovalk oljčnega olja.

Leave a Reply