09 Dec 2019

»Sproščeno o znanosti – družba za znanost«

ob 25. obletnici Znanstveno-raziskovalno središče Koper (ZRS Koper)

je v sredo 4. decembra 2019 v Gledališču Koper potekal dogodek

»Sproščeno o znanosti – družba za znanost«

V krogu zanimivih sogovornikov iz sveta znanosti, kulture, športa in umetnosti smo skupaj razpravljali o različnih temah v povezavi z znanostjo.

Razpravljali so g. Tadej Toš, slovenski komik, voditelj in igralec; dr. Jana Kolar, Izvršna direktorica EU konzorcija raziskovalne infrastrukture in predsednica Upravnega odbora Javne agencije za Raziskovanje RS; g. Bojan Križaj, legenda slovenskega alpskega smučanja in danes še vedno najuspešnejši slovenski smučar; dr. Jadran Lenarčič, dolgoletni direktor Inštituta Jožef Stefan;g. Rudi Bučar, slovenski kantavtor, folk rock glasbenik in poustvarjalec istrske glasbene kulturne dediščine; dr. Gregor Anderluh, predsednik Koordinacije raziskovalnih inštitutov Slovenije (KOSRIS) in direktor Kemijskega inštituta;g. Voranc Kumar, magister kiparstva in podiplomski študent filozofije; g. Mitja Gasparini, dolgoletni član odbojkarske reprezentance Slovenije, srebrne ekipe letošnjega Evropskega prvenstva– se nam je oglasil po Skypu  in dr. Rado Pišot, direktor ZRS Koper, ki je diskusijo moderiral.

Namen srečanja je bil izvesti  sproščeno javno diskusijo o znanosti, v kateri so svoje poglede na temo podali akterji iz različnih “svetov”, dejavnosti, statusov, spola in starosti.

Spregovorili smo o tem kaj je in zakaj znanost, koliko in kje jo bolj potrebujemo, koliko naj v njo vlagamo in kje nam lahko pomaga ali morda škoduje. Organizacija dogodka predstavlja še eno pobudo ZRS Koper, da bi znanost približali širši družbi in posameznikom različnih starosti, interesov in dejavnosti.  

Za vse tiste, ki se dogodka niste uspeli udeležiti, posredujemo v nadaljevanju povezavo na videoposnetek včerajšnjega dogodka.

Leave a Reply