23 Oct 2019

Med nagrajenci 9. bienala slovenskega oblikovanja BRUMEN spletna aplikacija v okviru projekta MiCREATE H2020!

Inštitut za družboslovne študije Znanstveno-raziskovalnega središča Koper

Včeraj, 22. oktobra 2019, je v Narodni galeriji v Ljubljani potekala Slavnostna podelitev nagrad za odlično slovensko oblikovanje Brumen in otvoritev pregledne razstave.

Kot smo vas že predhodno obvestili o pomembnem dosežku raziskovalk in raziskovalcev Inštituta za družboslovne študije ZRS Koper – na 9. bienale slovenskega oblikovanja Brumen se je med prejemnike PRIZNANJE ZA ODLIČNO SLOVENSKO OBLIKOVANJE BRUMEN uvrstila spletna aplikacija projekta  MiCreate, Horizon 2020 (vodilni partner projekta Znanstveno-raziskovalno središče Koper).

Poleg ZRS Koper in mednarodnih partnerjev v projektu sodelujejo še tri slovenske institucije, in sicer Mirovni Inštitut, Fakulteta za računalništvo in informatiko ter Fakulteta za dizajn.

Včeraj pa so v Narodni galeriji v Ljubljani ob otvoritvi razstave tudi javno razglasili prejemnike nagrad BRUMEN, ki so med  uvrščenimi deli še posebej izpostavljeni.

Med prejemniki nagrade BRUMEN se je uvrstila spletna aplikacija v okviru projekta MiCreate (nagrada Brumen – V državljana usmerjen sistem uporabniške izkušnje; pod kategorijo Digitalni produkti in storitve).

Na fotografiji na včerajšnji podelitvi nagrad Brumen: mag. Barbara Dovečar, Fakulteta za dizajn, ter dr. Tilen Glavina, svetovalec direktorja ZRS Koper

Za nagrajeno aplikacijo so raziskovalci Znanstveno-raziskovalnega središča Koper oblikovali konceptualno zasnovo; razvoj in programiranje so prispevali raziskovalci  Fakultete za računalništvo in matematiko Univerze v  Ljubljani je izdelala računalniško aplikacijo; oblikovanje pa je delo sodelavcev in študentov Fakultete za dizajn v Trzinu (Siline Pintar, mag. Barbara Dovečar in študentov Fakultete za dizajn iz Trzina).

Nagrade Brumen so najvišja strokovna oblikovalska odlikovanja na nacionalnem nivoju. Podeljuje jih Fundacija Brumen, organizacija, ki se že 16 let zavzema za promocijo kakovostnih vidnih sporočil in ozaveščanje javnosti o njihovem pomenu.

Projekt MiCREATE – Otroci priseljenci in priseljenske skupnosti v spreminjajoči se Evropi (Migrant Children and Communities in a Transforming Europe – MiCREATE) v okviru programa Obzorje 2020 Raziskave in inovacije (Horizon 2020 Research and Innovation Action – RIA)

Bienale slovenskega oblikovanja Brumen, ki ga organizira Fundacija Brumen, predstavlja izbor najboljšega slovenskega oblikovanja na področju vidnih sporočil v preteklih dveh letih. Prijavljena dela strokovno oceni in nagradi mednarodna žirija, katere člani so priznani oblikovalci svetovnega merila.

Osrednji del bienala Brumen je pregledna razstava, na kateri so predstavljeni vsi uvrščeni projekti, ki so na ogled od 22. oktobra do 28. novembra 2019 v Narodni galeriji. Med uvrščenimi deli so še posebej izpostavljeni prejemniki nagrad Brumen, ki so bili včeraj javno razglašeni ob otvoritvi razstave. Projekt bo predstavljen tudi v katalogu in spletni galeriji bienala, po razstavi pa bodo uvrščeni izdelki postali del zbirke MAO, Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

Več informacij: https://www.brumen.org/bienale/

Leave a Reply