Izhod iz enostavnega načina

Odprtje razstave Azija sredi Ljubljane: Življenje Skuškove zbirke 

Pred dobrimi sto leti se je mornariški oficir Ivan Skušek ml. z družino iz vojnega ujetništva na Kitajskem vrnil v Ljubljano. Domov je pripeljal bogato zbirko azijskih umetnin, ki je predstavljena na razstavi Azija sredi Ljubljani: Življenje Skuškove zbirke.  

Odprtje razstave je bilo v sredo, 29. maja 2024, ob 18.00, v Slovenskem etnografskem muzeju.  

Foto: Blaž Verbič, SEM.

Razstavo je SEM pripravil v sodelovanju z Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper, Oddelkom za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Inštitutom za arhitekturo in medije Tehniške univerze v Gradcu. 

Avtorji razstave so: vodja raziskovalnega projekta o Skuškovi zbirki doc. dr. Helena Motoh (ZRS Koper), prof. dr. Nataša Vampelj Suhadolnik (FF UL), kustos mag. Ralf Čeplak Mencin (SEM), dr. Gerald Kozicz in Max Frühwirt (Inštitut za arhitekturo in medije Tehniške univerze v Gradcu).  

Razstavo je svečano odprl Matevž Čelik Vidmar, državni sekretar Ministrstva za kulturo RS. 

Na odprtju so spregovorili tudi Natalija Polenec, direktorica Slovenskega etnografskega muzeja, avtorji razstave, prireditev je povezoval dramski igralec Blaž Šef, za glasbeni del prireditve pa je na japonskem glasbilu koto poskrbela Nagisa Moritoki Škof

Odprtje je obiskalo več kot 200 obiskovalcev, ki so bili navdušeni nad razstavo, razstavljenimi muzealijami, novimi tehnologijami, ki so del razstave, in nad zgodbo o Skuškovi zbirki. 

Razstavo finančno podpira Ministrstvo za kulturo RS, v okviru projekta Življenje Skuškove zbirke (J6-4618) pa razstavo sofinancirata še Agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS in avstrijska znanstvena fundacija FWF. 

Partner spremljevalnega programa razstave je Konfucijev inštitut Ljubljana. 

Razstava bo na ogled do avgusta 2025.