Izhod iz enostavnega načina

Festival Odprte hiše Slovenije pod naslovom »Arhitektura novih priložnosti«

Od petka, 11. aprila 2024, do nedelje, 14. aprila 2024, je potekal tradicionalni festival Odprte hiše Slovenije (OHS) pod naslovom »Arhitektura novih priložnosti«. Med mnogimi zanimivimi lokacijami, ki so bile odprte za javnost, je bil tudi koprski dragulj, palača Tiepolo-Gravisi, ki se uvršča med kandidate za nagrado OHS Award.

Obiskovalcem so palačo predstavili dr. Tilen Glavina, namestnik direktorja ZRS Koper in vodja Centra za beneško zgodovino in kulturno dediščino ZRS Koper, gospa Nataša Škrjanec, konservatorka restavratorka iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije ter arhitektka, gospa Marjetica Garzarolli Dharu. Poudarili so njeno izjemnost kot primer meščanske arhitekture iz 17. in 18. stoletja, ki je nastala z združitvijo in predelavo treh objektov.

Med predhodnimi konservatorskimi raziskavami v letu 1993 so bile pod sloji ometov odkrite stenske poslikave iz različnih obdobij, v različnih tehnikah in z različnimi motivi. Med njimi so bile poslikave z biblijsko tematiko, kot je prizor Marije z detetom in dvema svetnikoma iz zgodnjega 16. stoletja ter poslikave s prizori iz Stare in Nove zaveze iz konca 15. stoletja. Ohranjena je tudi iluzionistična poslikava na glavnem baročnem dvoramnem stopnišču. Med leti 1994 in 1996 so bile poslikave deležne konservatorsko-restavratorskih del, ki so jih zaščitila pred nadaljnjim propadanjem. Leta 2013 je Restavratorski center izvedel tudi naravoslovne preiskave ometov in barvnih plasti vseh poslikav. V preteklem letu so bile vse stenske poslikave konservirane in poenotene nivojsko ter barvno. Poleg tega so se predstavila gotska šilasto zaključena okna z ometanimi špaletami, od katerih se je eno ponovno odprlo, ter fragmenti poslikav, ki so bili odkriti med prenovo. Dela na poslikavah so potekala v sodelovanju z Delovno skupino za varstvo in ohranjanje stenskih poslikav. Končna prezentacija stenskih poslikav bo sledila.

Festival OHS letos poteka pod naslovom Arhitektura novih priložnosti in izpostavlja vprašanje vključenosti vseh ljudi in interesnih skupin v grajene in oblikovane prostore skupnosti. Naslavlja vprašanja enakih možnosti in novih priložnosti za bivanje, delo, izobraževanje, obstoj in razvoj celotne družbe, vsega živega in narave z namenom iskanja odgovorov o sobivanju, ki ga dobra arhitektura lahko omogoča, spodbuja in varuje.

Ob tej priložnosti vas vabimo h glasovanju za nagrado OHS Award, ki jo podeljuje splošna javnost najboljšim realiziranim projektom preteklega programa festivala.

Glasujete lahko enkrat dnevno v kategorijah Javni, družbeni in poslovni projekti, Stanovanjski projekti in Projekti z lesom.

Glasovanje bo potekalo do 5. maja 2024.