Izhod iz enostavnega načina

Vzhodnoevropske literarne revije kot gibalo družbenega razvoja

Dne 1. marca 2024 je v Centru humanističnih znanosti ZRS Koper potekala slovesna otvoritev potujoče razstave, ki je del mednarodnega projekta LITMAG (East European Literary Magazines 1945-2004: Testing the Boundaries and paving the way to democratization, Project No.: 101051192 – LITMAG) in združuje osem partnerjev iz različnih evropskih držav. Cilj razstave je odpraviti pomanjkljivosti na področju evropskih literarnih revij, njihova analiza in ozaveščanje javnosti o vlogi, ki so jo nosile. Za ta prostor so še posebej pomembne na razstavi izpostavljene revije La Battana, Most in Zaliv (tržaški pisatelj in akademik Boris Pahor), ki so pomenile zatočišče mnogim intelektualcem in oporečnikom tistega časa.

Obiskovalce je uvodoma pozdravil namestnik direktorja ZRS Koper dr. Tilen Glavina, ki je tudi osvetlil zgodovino palače, medtem ko je več o samem projektu povedal Mitja Čander, direktor založbe Beletrina, ki je bila pobudnica in vodilni partner projekta. Razstavljene vzhodnoevropske literarne revije in njihovo družbeno angažirano, pogosto tudi subverzivno vlogo so podrobno predstavili dr. Sergia Adamo, koordinatorka projekta LITMAG na Oddelku za humanistične študije Univerze v Trstu, doktorski študent istega oddelka Iwan Paolini in dr. Vesna Mikolič, koordinatorka projekta LITMAG na Inštitutu za jezikoslovne študije ZRS Koper.

Projekt LITMAG se osredotoča na analizo vzhodnoevropskih literarnih revij po drugi svetovni vojni, ki so se upirale avtoritarnim režimom in pomembno vplivale na demokratizacijo ter približevanje Evropski uniji.

Vodilni projektni partner je Založba Beletrina, ostali partnerji pa so: Muzej novejše zgodovine Slovenije (Slovenija), Univerza v Salzburgu (Avstrija), Univerza Bielsko-Biala (Poljska), Univerza v Pécsu (Madžarska), Direkcije spominskih muzejev v Vilni – Venclovasova hiša-muzej (Litva), Univerza v Trstu (IT) in Znanstveno-raziskovalno središče Koper (Slovenija).

Razstava bo gostovala tudi v drugih evropskih državah ter bo podprta s spletnimi predavanji in strokovno publikacijo, ki bo izšla marca 2024 ob zaključku projekta.

Razstava bo odprta do 22. marca 2024.

“Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.”