Izhod iz enostavnega načina

Dokumentarna razstava o literarnih revijah Vzhodne Evrope bo povezala Trst in Koper

Literarne revije so imele temeljno vlogo v evropski zgodovini dvajsetega stoletja. Razstava, ki jo bodo v Trstu odprli v ponedeljek, 29. januarja, pojasnjuje, kako in zakaj tak velik vpliv evropskih literarnih revij. Iz Trsta se bo razstava v marcu premaknila v Koper in na ta način povezala obe mesti.

Raziskava in na njej temelječa razstava, ki sta povezovali osem partnerjev iz šestih evropskih držav, se osredotočata na vlogo opozicije in odpora, ki so jih izvedle nekatere vzhodnoevropske literarne revije, in na pomen, ki so ga imele v procesih demokratizacije vpletenih narodov. Potujoča razstava, ki potuje med partnerskimi organizacijami, se bo tokrat ustavila v Trstu.

Slovesna otvoritev razstave bo v ponedeljek, 29. januarja 2024, s pričetkom od 16. ure dalje v Biblioteca statale Stelio Crise (Largo Papa Giovanni XXIII, 6, Trst; razstavni prostori v 2. nadstropju).

Razstavo bo predstavila direktorica knjižnice dr. Francesca Richetti, podrobneje pa bosta razstavo predstavila Sergia Adamo in Iwan Paolini, ki bosta obiskovalce vodila med razstavljenimi gradivi. Sledil bo aperitiv.

Programski in organizacijski odbor razstave:

Sergia Adamo, Francesca Richetti, Iwan Paolini, Vesna Mikolič.

V sodelovanju z Ministrstvom za kulturo Republike Italije.

Razstava bo odprta do 15. februarja 2024.

Potujoča razstava poteka v okviru mednarodnega projekta LITMAG (East European Literary Magazines 1945-2004: Testing the Boundaries and paving the way to democratization, št.: 101051192 – LITMAG), katerega cilj je odpraviti pomanjkljivost dokumentacije na področju evropskih literarnih revij, njihova analiza in ozaveščanje javnosti o vlogi, ki so jo nosile.

Vodilni partner je Založba Beletrina, ostali partnerji pa Muzej novejše zgodovine Slovenije (Slovenija), Univerza v Salzburgu (Avstrija), Univerza Bielsko-Biala (Poljska), Univerza v Pécsu (Madžarska), Direkcije spominskih muzejev v Vilni – Venclovasova hiša-muzej (Litva), Znanstveno-raziskovalno središče Koper (Slovenija).

Iz Trsta se bo razstava v marcu premaknila v Koper. Razstava bo v Centru humanističnih znanosti ZRS Koper (Kreljeva ulica 6, Koper) odprta od 1. do 20. marca 2024, slovesna otvoritev bo v petek, 1. marca 2024, ob 11h.

“Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.”