Izhod iz enostavnega načina

PROF. DR. RADO PIŠOT NA KONFERENCI ‘ZDRAVJE 2023’: »Pomembno, je da si zaupamo vsi, od zdravnikov … do pacientov.«

Včeraj je v Ljubljani potekala atraktivna poslovna konferenca ‘Zdravje 2023: Pogled v Zdravstvo Prihodnosti’. Dogodek je prinesel globok vpogled v sodoben, kredibilen in odporen zdravstveni sistem, ki se usklajuje s potrebami današnjega časa.

V središče konference je bilo postavljeno pacientovo zadovoljstvo in učinkovito upravljanje omejenih virov v zdravstvu. Raziskovalo se je priložnosti, najboljše prakse in inovacije, ki oblikujejo sodobne zdravstvene sisteme. Hkrati pa se je ustvarjalo platformo za izmenjavo mnenj o kompleksnih temah in soustvarjanje prihodnosti slovenskega zdravstva.

Konferenca se je osredotočala na dva glavna tematska sklopa:

1. Financiranje zdravstvenega sistema: Strokovnjaki so razpravljali o načrtovanju in izvajanju programov ter o upravljanju sredstev, zagotavljajoč visoko kakovost in zanesljivost. Poudarek je bil na agilnosti v zdravstvenih organizacijah, ki se morajo hitro odzivati na spremembe in priložnosti.

2. Nadgradnja zdravstvenega sistema z zmogljivimi tehnologijami: Tehnologija in digitalizacija sta ključna za prihodnji razvoj zdravstva. Strokovnjaki so predstavili izkušnje tujih zdravstvenih sistemov, ki so že prilagodili delovanje skupnemu evropskemu zdravstvenemu podatkovnemu prostoru. Fokus je bil na tehnoloških rešitvah in informacijskih sistemih, ki izboljšujejo učinkovitost zdravljenja in dostopnost storitev.

Osrednji govorec je bil dr. Stefan Buttigieg, specialist za medicino javnega zdravja na Malti, medtem ko je tudi prof. dr. Rado Pišot, direktor Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper, delil svoje dragocene poglede in izkušnje na temo prihodnosti zdravstva.

Prof. dr. Pišot je o tem, kako širši javnosti pokazati vrednost znanosti oziroma implementirati rezultate študij v prakso, med drugim povedal, da v Splošni bolnišnici Izola ravno poteka ena izmed ZRS-jevih Bed rest raziskav – ko se ljudje uležejo za znanost. Namen je spremljati potek dogajanja sprememb v telesu, ki so posledica ležanja. »Študijo bomo dobesedno prenesli v prakso in sicer v okviru projekta, ki zajema okrevanje po možganski kapi,« je dejal Pišot.

Pišot je še pojasnil, da imamo ogromno znanja in pri prinosu le-tega v prakso sta ključna zaupanje ter iskrenost. »Pomembno, je da si zaupamo vsi, od zdravnikov … do pacientov. Bistvena pa je iskrenost med vsemi deležniki,« je poudaril Pišot.

Konferenca Zdravje 2023: Pogled v Zdravstvo Prihodnosti je ponudila edinstveno priložnost za raziskovanje, učenje in soustvarjanje slovenskega zdravstvenega sistema v bodočnosti. Z zanimanjem gre pričakovati rezultate tega izjemnega dogodka in njegov vpliv na prihodnost našega zdravstva.