Izhod iz enostavnega načina

Podeljene so bile nagrade za najboljše namizne oljke

Zaključek letošnjega 7. Festivala namiznih oljk, ki je potekal minuli petek v organizaciji Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper, je zaznamovala »Oljka v objemu eksplozije barv in čarobnih okusov«. Nagrado za najboljše oljke so prejeli Ronkaldo – Martin Adamič za Bio Ascolano v slanici (šampion), Barbara Bajda za Štorto v slanici (prvi vicešampion) in Kmetija Uljčer za Štorto v slanici (drugi vicešampion).

19 pridelovalcev je skupno oddalo 33 vzorcev namiznih oljk. Senzorično ocenjevanje je potekalo v prostorih Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper po mednarodnih standardih za izvajanje senzoričnega ocenjevanja namiznih oljk. Vzorce je ocenjevala 8-članska komisija pod vodstvom dr. Vasilija Valenčiča. Člani panela so bili dr. Milena Bučar-Miklavčič, Goran Gregorič, Aleksander Jevnikar, Darinka Čalija, Mirjana Knez, Jadran Jakončič in Blaž Kante.

Kar 32 vzorcev je prejelo priznanje za kakovost. Nagrado za najboljše oljke so prejeli Ronkaldo – Martin Adamič za Bio Ascolano v slanici (šampion), Barbara Bajda za Štorto v slanici (prvi vicešampion) in Kmetija Uljčer za Štorto v slanici (drugi vicešampion). Na zaključni prireditvi z naslovom »Oljka v objemu eksplozije barv in čarobnih okusov«, ki se je odvijala 14. julija 2023 v Humanističnem centru ZRS Koper, je potekala podelitev nagrad, razstava in pokušina namiznih oljk ter razstava akademske slikarke in restavratorke Mire Ličen.