Izhod iz enostavnega načina

Vabilo na predavanje »Mormonizem in njegovi ekoteološki potenciali«


Inštitut za filozofske in religijske študije ZRS Koper in Teološka fakulteta UL organizirata predavanje z naslovom »Mormonizem in njegovi ekoteološki potenciali«, ki ga bo v torek, 16. maja 2023, ob 10.00 v predavalnici 5 na Teološki fakulteti v Ljubljani, izvedel vrhunski strokovnjak za religijsko ekološko misel George Handley.

George Handley je vodilni glas okoljske etike v Cerkvi Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni in profesor primerjalne književnosti ter interdisciplinarne humanistike na Univerzi Brigham Young. Veliko je objavljal na področjih postkolonialne ekokritike in mormonskih študij, pomemben je njegov pregled ekoteologije svetih iz poslednjih dni, ki je podan v  delu The Hope of Nature: Our Care for God’s Creation (Upanje narave: naša skrb za Božje stvarstvo). Je zelo ustvarjalen pisec, najbolj znan po svojih okoljskih spominih Home Waters: A Year of Recompenses on the Provo River (Domače vode: leto povračil na reki Provo) in romanu American Fork (Ameriški razcep).

Cerkev Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni (ki je včasih poenostavljeno poimenovana tudi kar »mormonska cerkev«) je leta 1830 v Združenih državah Amerike ustanovil Joseph Smith in je od takrat postala ena najhitreje rastočih svetovnih religij, danes premore več kot 17 milijonov pripadnikov po vsem svetu. Pripadnike je med drugim pritegnila Smithova teologija imanence, ki daje poseben poudarek tozemeljski etiki v službi izgradnje družbe in zagotavljanja razcveta posameznih družin in velike človeške družine na tej zemlji. To predavanje bo podalo pregled temeljnih teoloških načel Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni in raziskalo njihovo presenetljivo relevantnost glede ekoteoloških vprašanj, ki se porajajo v dobi antropocena. Posebna pozornost bo namenjena teološki artikulaciji duha v naravi, božjemu pooblastilu za zemeljsko skrbništvo nad naravnimi viri in teologiji utelešenja, ki je blizu temu, kar nekateri ekoteologi imenujejo globoka inkarnacija.

Predavanje bo v angleškem jeziku.

Vabljeni!