Izhod iz enostavnega načina

TwinBrain: V Kopru in Piranu o nevroznanosti gibanja

V naslednjih dneh se bo v Slovenski Istri zbralo preko 30 mednarodnih strokovnjakov s področja nevroznanosti gibanja.

Kaj se dogaja z našimi možgani, ko se gibamo? Kaj, ko izvajamo komplekse naloge? In kako jih lahko primerno “natreniramo” za starost, da zakasnimo demenco in Parkinsonovo bolezen? Ta in še mnogokatera druga vprašanja bodo osrednje točke razprav, ki bodo potekale v okviru delavnic ter poletne šole pod okriljem projekta TwinBrain.

Slovenska Istra v prihodnjih dneh gosti preko 30 mednarodnih strokovnjakov, profesorjev in raziskovalcev iz 10 držav od Nemčije, Švice pa do ZDA, ki se ukvarjajo s področjem nevroznanosti gibanja.

Srečali se bodo okviru delavnice “MOBILE BRAIN/BODY IMAGING (MOBI) FROM THEORY TO CLINICAL PRACTICE”, ki bo potekala med 30. junijem in 2. julijem na ZRS Koper, nato pa delili svoja znanja s preko 100 študenti v okviru poletne šole “NEUROSCIENCE OF MOVEMENT: EXPLORING BRAIN DYNAMICS IN PARKINSON‘S DISEASE AND RELATED DISORDERS”, in sicer od  5. do 9. julija na Morski biološki postaji v Piranu.

Osredni temi dogodkov bosta Alzheimerjeva demenca in Parkinsonova bolezen, pri katerih raziskovalna skupina pod vodstvom dr. Uroša Marušiča iz Inštituta za kineziloške raziskave ZRS Koper razkriva nove mejnike znanosti v okviru lansko leto ustanovljenega laboratorija SloMoBIL: Slovenian Mobile Brain/Body Imaging lab.

“Nevroznanost nam omogoča, da vsako leto boljše razumemo, kako delujejo naši možgani v različnih situacijah. Še posebej pomembno pa je, da se naučimo ta znanja pretvoriti v priporočila in intervencije, ki bodo na dolgi rok pomembno vplivale na kvaliteto našega življenja,” razloži dr. Uroš Marušič, vodja projekta TwinBrain. “Zato v letošnji različici delavnice in poletne šole TwinBrain pripravljamo serijo predavanj, ki bodo na interaktiven način prikazala najnovejše ugotovitve zadnjih let s področja nevroznanosti gibanja in ponudimo še korak dlje – do aplikativnih znanj in prenosa najnovejših ugotovitev v klinično prakso.”


V okviru poletne šole bo potekalo tudi večerno predavanje dr. Bruna Giordanija iz Univerze v Michiganu (ZDA) z naslovom “A walk through a century of Alzheimer’s disease diagnosis and treatment”, na katerega vljudno vabimo tudi zainteresirane novinarje. Dogodek bo potekal v torek, 5. julija, ob 18.30 na vrtu Georgios v Piranu.


Delavnico in poletno šolo organizira Inštitut za kineziološke raziskave ZRS Koper v okviru projekta TwinBrain (TWINning the BRAIN with machine learning for neuromuscular efficiency, Spreading Excellence and Widening Participation, H2020-2018-2020).

Več informacij in programe nadete na TEJ POVEZAVI.