Izhod iz enostavnega načina

Vabilo na prvi pomladni pogovor z naslovom “Med zasebnim in poklicnim: ženske in pandemija”

Znanstveno-raziskovalno središče Koper (ZRS Koper) in Gledališče Koper vabita, da si v petek, 19. marca  2021, ob 18. uri  preko spleta ogledate prvega v seriji treh pomladnih pogovorov, z naslovom “Med zasebnim in poklicnim: ženske in pandemija”.

Prvi pomladni pogovor bo potekal preko spletnih medijev obeh organizatorjev. Na pogovoru bosta sodelovali raziskovalki ZRS Koper, dr. Barbara Gornik in dr. Nadja Štante Furlan.

dr. Mateja Sedmak

Pogovor bo vodila dr. Mateja Sedmak, predstojnica Inštituta za družboslovne študije (IZDŠ) ZRS Koper.

Dr. Barbara Gornik je raziskovalka na IZDŠ ZRS Koper, kjer se raziskovalno ukvarja z vprašanji migracij, nacionalizmov in človekovimi pravicami.

dr. Barbara Sedmak

Dr. Nadja Furlan Štante je raziskovalka na Inštitutu za filozofske študije (IFŠ) ZRS Koper in pionirka na področju raziskovanja vloge žensk v krščanstvu; strokovno in raziskovalno se ukvarja s področjem enakosti spola na področjih religije, znanosti in širše družbe. Med drugim je članica Komisije za enake možnosti pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Sogovornici, ki sta ob karieri raziskovalk tudi mami, bosta skušali kritično ovrednotiti položaj žensk in vprašanje enakosti spolov v znanosti ter družbi, tudi v povezavi z dogodki, ki so ključno zaznamovali našo družbo v zadnjem letu (pandemija, fizična distanca, delo in šolanje na daljavo). Pandemija je z vsiljenim spremenjenim načinom življenja – tj. prisilna vrnitev v zasebnost, delo in šolanje od doma, intenzivni družinski odnosi, izolacija, pomanjkanje širših socialnih stikov – dodatno izostrila družbene pojave, kot so nasilje v družinah, neenaka delitev dela po spolu, težave pri usklajevanju družinskega in poklicnega življenja ter druge.

dr. Nadja Furlan Štante

Gostji pogovora bosta delili lastne izkušnje in poglede na usklajevanje družinskega in poklicnega življenje, položaj žensk v raziskovalni sferi, zakonske možnosti in pravice, ki uravnavajo enakost po spolu in pa aktualne poskuse retradicionalizacije evropskih družb, ki ukinja že izbojevane pravice žensk.

Vabimo vas, da se nam pridružite  preko YouTube in Facebook profila Gledališča Koper in ZRS Koper ter spletne strani ZRS Koper:

FB ZRS Koper: https://www.facebook.com/zrskp

FB Gledališče Koper: https://www.facebook.com/GledalisceKoperTeatroCapodistria

Spletna stran ZRS Koper: https://arhiv.zrs-kp.si/

Vljudno vabljeni!