Izhod iz enostavnega načina

Z “Golim življenjem” smo včeraj odprli 27. Primorski poletni festival

Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper je v sodelovanju z Gledališčem Koper v sredo, 1. julija 2020 odprl vrata 27. Primorskega poletnega festivala, z javnim pogovorom z naslovom

» Golo življenje«.

V središču pogovora je bilo vprašanje, kaj nas je naučilo obdobje koronavirusa in kako bomo živeli po njem. Dogodek je povezoval direktor ZRS Koper dr. Rado Pišot.

Vsako obdobje v zgodovini človeštva nas je nekaj naučilo. Obdobje pandemije novega koronavirusa in zdravstvene krize nas je naučilo predvsem to, da smo se zaradi golega življenja pripravljeni hitro odreči vsemu – in prav to bo glavna tematika javnega pogovora, na katerem je ZRS Koper gostil številne zanimive goste.

Skozi evolucijo si je človek prizadeval organizirati okolje in način življenja tako, da se je počutil varnega in zadovoljnega. Pri tem se je zanašal na nova znanja, orodja in tehnologije orodij in tehnologij ter posledično spreminjal življenjske prakse in navade, ki so ga izpopolnjevale. Pa vendar, prišla je epidemija in za njo pandemija novega koronavirusa, ko smo se morali dan za dnem odrekati različnim stvarem, ki so se pred tem zdele samoumevne.

Internet in splet sta nam v času izoliranosti olajšala komunikacijo, učenje, delo, informiranje, pa vendar se je izkazalo, da je fizični človeški stik nenadomestljiv. Brez njega ni mogoče ustvariti realnega sveta čustev.

Poskusov, kako to nadomestiti, je bilo veliko – manj ali bolj uspešnih, vendar nadomestilo je bilo skromno, votlo, neučinkovito.

Na javnem pogovoru so sodelovali naslednji gostje: igralka, pesnica in dramatičarka Saša Pavček, višja predavateljica na Pedagoški fakulteti v Kopru Ksenija Benedetti, direktor ZRC SAZU, predstojnik UIFS ZRC SAZU dr. Oto Luthar, red. prof. dr. Borut Telban iz Inštituta za antropološke in prostorske študije ZRC SAZU, predstojnik Pravnega inštituta ZRS Koper dr. Rok Svetlič, varuh človekovih pravic RS Peter Svetina, predstojnik kirurškega oddelka v Splošni bolnišnici Izola Mladen Gasparini in direktor Smučarske zveze Slovenije Franci Petek. Dogodek je povezoval direktor ZRS Koper dr. Rado Pišot.