Izhod iz enostavnega načina

OSTANITE ZDRAVI (P)OSTANITE AKTIVNI!

V času, ko nas intenzivno spremljajo različna priporočila glede gibalne dejavnosti in zdrave prehrane  ter v času velike negotovosti in zmede v kaosu številnih medijskih objav, v prostoru, ki nam ga širjenje nove pandemije vedno bolj socialno in fizično omejuje, smo se na Inštitutu za kineziološke raziskave ZRS Koper ( IKARUS Koper) odločili, da bi z javnostjo delili enostavne in koristne vaje  za starejšo populacijo.

Pred leti smo  v partnerstvu s številnimi mednarodnimi  raziskovalnimi organizacijami izdali priročnika v okviru projekta »PANGeA- Telesna aktivnost in prehrana za kakovostno staranje«.

Slednja dobivata danes, ko smo omejeni v domačem okolju še dodatno težo in dimenzijo!

Da se gibalne sposobnosti z leti slabšajo  je znano dejstvo. Da na hitrejši propad dodatno vplivajo obdobja gibalne neaktivnosti smo v različnih študijah tudi večkrat dokazali. Posegi na področju zdravstva in sociale, s ciljem povečanje gibalne  dejavnosti, so se izkazali za učinkovite in so tako dvignile raven avtonomnosti starejših oseb. S priročniki smo avtorji želeli prispevati k boljšem znanju o gibalni aktivnosti in prehrani v tretjem življenjskem obdobju.

Že v času projekta smo tako populaciji starejših ponudili konkretne aktivnosti , intervencije in nasvete, ki pa so v veljavi še danes. Z namenom, da bi v tem posebnem času, v katerem ste starejši občani še dodatno ogroženi, in s ciljem, da bi pomagali izboljšati kakovost življenja in zdravstveni status ter povečati odpornost vseh starejših ponujamo prosti dostop in svetujemo, da prelistate priročnika in se ravnate po njunih navodilih.

Ker verjamemo, da lahko ravno v tem času namenite sebi več časa za enostavno in redno vadbo za štirimi stenami doma, vam na spodnjih povezavah posredujemo dostop do obeh brošur.

Še posebej vabljeni, da se v priročniku o gibalni aktivnosti natančno podučite o potrebnih vajah (od 50. strani dalje). Za vas smo izbrali preproste in koristne vaje, ki vam bodo pomagale do boljše razgibanosti in boljšega počutja. V drugi brošuri pa boste našli številne skrivnosti prehrane v tretjem življenjskem obdobju.

Povezavi do obeh brošur:

Vadba – https://arhiv.zrs-kp.si/wp-content/uploads/2018/10/Pangea_GIBANJE-ATTIVITA.pdf

Prehrana – https://arhiv.zrs-kp.si/wp-content/uploads/2018/08/Pangea_prehrana_SLO.pdf

V trenutni situaciji smo žal primorani veliko več vaditi doma ali v okolici doma. V vsakem primeru vam priporočamo, da vadite na svežem zraku, na terasi, balkonu ali vsaj pri odprtem oknu. Skladno s priporočili ( ustrezna oddaljenost od drugih, zaščita, …) pa lahko odidemo tudi v bližnji park ali gozd.

V  imenu celotne raziskovalne ekipe vam prof. dr. Rado Pišot, odgovorni vodja mednarodnega projekta PANGeA  želi veliko zdravja.

Ostanite doma in (p)ostanite aktivni!