Izhod iz enostavnega načina

Slavnostna seja ob zaključku praznovanja 25. obletnice: »Četrt stoletja odstiranja resnic«

V četrtek, 5. decembra, je Znanstveno-raziskovalno središče Koper (ZRS Koper) v dvorani Sv. Frančiška Asiškega s »Slavnostno sejo zbora zaposlenih« slovesno sklenilo teden praznovanja 25. obletnice njegove ustanovitve. Dogodka se je udeležilo več kot 160 ljudi, med njimi je bilo prisotnih veliko pomembnih gostov iz Slovenije in tujine.

Znanstveno-raziskovalno središče Koper letos obeležuje 25. obletnico ustanovitve. Ob tej pomembni obletnici se je v prvem tednu decembra zvrstilo več dogodkov, zaključili pa so se s slavnostno sejo zbora zaposlenih, katere častni gost je bil napovedan minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. Žal se dogodka ni udeležil, so pa bili na ZRS Koper zelo počaščeni s prisotnostjo številnih visokih gostov, še posebej z obiskom rektorja ljubljanske univerze prof. dr. Igorja Papića, ki se je dogodka udeležil v času, ko tudi Univerza v Ljubljani slavi častitljiv jubilej, 100-letnico ustanovitve.

Zbrane je kot prvi nagovoril gostitelj, aktualni direktor ZRS Koper prof. dr. Rado Pišot, ki se je spraševal o pomenu odgovornosti politične javnosti do razvoja akademskega okolja na Obali, na drugi strani pa se je poklonil akterjem vseh 25 let, ki so prispevali k uspešni zgodbi ZRS Koper.

Svoje poglede na znanost je na slavnostni seji predstavil državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Jernej Štromajer, v preteklost sta se ozrla prva direktorica ZRS Koper, prof. dr. Lucija Čok in direktor ZRS med letoma 2000 in 2012, prof. dr. Darko Darovec, dogajanje zadnjih let pa je povzel predsednik upravnega odbora ZRS Koper Tomaž Može.

Ob tej priložnosti smo na ZRS Koper izdelali tudi zbornik »Četrt stoletja odstiranja resnic«, ki so ga prejeli vsi udeleženci slavnostne seje. V njem so predstavljeni pomembni mejniki organizacijsko-statusnega razvoja ZRS, največji dosežki inštitutov in infrastrukturnih enot koprske znanstveno-raziskovalne ustanove ter pogledi nekaterih sodelavcev na dosedanje delo ter želen razvoj v prihodnosti.