Izhod iz enostavnega načina

»Znanje za zdravje«

[vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”6601″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”6599″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”6603″][/vc_column][/vc_row]

JAVNI POGOVOR Z VRHUNSKIMI STROKOVNJAKI IN IZVEDITE ALI JE RES DA…

To soboto, 9. novembra, bo Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper v sodelovanju s Splošno bolnišnico Izola (SBI) pred mestno Kavarno Triglav že deveto leto zapored priredilo dogodek »Znanje za zdravje« .

Na javnem pogovoru z vrhunskimi strokovnjaki boste dobili odgovore na številna vprašanja o zdravju, med drugim tudi, ali je res, da je potrebno telovaditi tudi z možgani, ali je rdeče meso koristno ali  škodljivo in ali sedenje bolj škodi kot kajenje?

ZRS Koper je v sodelovanju s Splošno bolnišnico Izola (SBI) prvi dogodek »Znanje za zdravje« priredil pred devetimi leti, s ciljem o boleznih srca in ožilja ter posledicah neustreznega življenjskega sloga spregovoriti na način, ki bo dostopen najširši javnosti. Do danes so pobudniki organizirali številna predavanja v koprski Taverni in Gledališču Koper ter opravili meritve na stotine dejavnikov tveganja in kazalnikov telesnega zdravja pri občanih Mestne občine Koper.

Letos so se organizatorji, ZRS Koper in Splošna bolnišnica Izola (SBI), pod pokroviteljstvom Mestne občine Koper odločili dogodek približati še širšemu krogu ljudi.

V soboto, 9. novembra, bodo pred Slaščičarno in kavarno Triglav v Kopru izbrani strokovnjaki spregovorili o različnih zdravstvenih temah: o sedenju, kajenju, rdečem mesu, dolgem življenju, debelosti, demenci ter nezdravi gibalni in kognitivni vadbi.

Med 10. in 13. uro bodo na omenjeni lokaciji potekale meritve izbranih parametrov vašega zdravja in zmogljivosti, med 15. in 17. uro pa bodo potekali pogovori z vrhunskimi strokovnjaki, ki bodo odgovorili na različna zdravstvena vprašanja.

Z medicinskega vidika bosta spregovorila prof. dr. med. Anton Grad (SBI), ki bo pojasnil, ali je res, da je demenco mogoče preprečiti, in doc. dr. med. Mladen Gasparini (SBI), ki bo razjasnil dilemo, ali so za debelost res krivi naši starši. Kineziološka vprašanja in vlogo ter pomen gibalne aktivnosti za zdravje bodo razjasnili prof. dr. Boštjan Šimunič (ZRS Koper), doc. dr. Uroš Marušič (ZRS Koper) in prof. dr. Rado Pišot (ZRS Koper).

Dr. Šimunič bo razglabljal o tem, ali je sedenje res bolj škodljivo kot kajenje, dr. Marušič, ali lahko telovadimo tudi z možgani, dr. Pišot, sicer tudi direktor ZRS Koper, pa, ali optimizem vpliva na dolžino življenja. Inženirka živil Lilijana Vouk Grbac (Ortopedska bolnišnica Valdoltra, OBV) bo razjasnila, če drži, da je rdeče meso škodljivo, psihologinja Ela Brecelj (SBI) pa, ali res lahko vsakdo preneha s kajenjem. Inštruktor fitnesa Aleš Milanovski (Tvojtrener.si) se bo dotaknil področja vadbe, in sicer bo pojasnil, ali je lahko gibalna vadba udi škodljiva.

Vprašanja boste lahko postavili strokovnjakom neposredno na srečanju, lahko pa jih vnaprej posredujete preko spletnega obrazca, ki je poleg podrobnejših informacij o dogodku dosegljiv TUKAJ.

Ponovno je pokrovitelj srečanja Mestna Občina Koper.