OELUM: Advanced solutions for assuring the overall authenticity and quality of olive oil

Inštitut za oljkarstvoMednarodni projekti

Vodja projekta na UP ZRS: doc. dr. Bojan Butinar
Nosilec projekta: Alma Mater Studiorum - Università di Bologna (UNIBO), Italija
Trajanje projekta: 01.10.2016 - 30.09.2020
Program: Horizon 2020 (H2020 — H2020-SFS-2014-2)


Namen projekta OLEUM je oblikovanje novih, bolj učinkovitih in usklajenih analitičnih rešitev za odkrivanje in ukrepanje proti najbolj pogostim načinom potvorb na področju kakovosti oljčnih olj ter preverjanju splošne kakovosti oljčnih olj. Prav oljčno olje je s strani evropskega parlamenta identificirano med živili, ki so pogosto tarča potvorb.

S skupino 20 partnerjev iz 15 držav, bo  projekt OLEUM izvajal raziskovalne aktivnosti, ki temeljijo na razvoju izboljšanih in novih analiznih metod z namenom: 1. odkrivanja novih markerjev v dezodorizacijskem procesu; 2) odkrivanja nezakonitih mešanic oljčnega olja z drugimi rastlinskimi olji; 3) nadzora kakovosti oljčnega olja (npr. svežina); 4) izboljšanja organoleptičnih ocen s kvantitativnimi testnimi paneli.

Splošni cilj projekta je zvišati jamstvo kakovosti oljčnega olja.

 

Partnerske organizacije:

  • Znanstveno-raziskovalno središče (Slovenija)
  • Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Španija)
  • Joint Research Centre European Commission (JRC)
  • Fera Science Ltd (Velika Britanja)
  • Università di Udine (Italija)
  • Institut des Corps Gras (Francija)
  • Aristoteleio Panepistimio Thessalonikis (Grčija)
  • Università di Perugia (Italija)
  • Eurofins WEJ Analytik GmbH (Nemčija)
  • Universitat de Barcelona (Španija)
  • European Food Information Council (EUFIC)
  • European Federation of Food Science and Technology (EFFOST)
  • Lablicate UG (Nemčija)
  • Nestec S.A. Nestlé Research Centre (Švica)
  • Institut za poljoprivredu i turizam ustanova (Hrvaška)
  • National Olive and Olive Oil Council (Turčija)
  • Smart Assays (Izrael)
  • Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (Argentina)
  • China National Research Institute of Food and Fermentation Industries (Kitajska)



© 2014 Znanstveno-raziskovalno središče | Centro di ricerche scientifiche
Avtorji: Emigma
na vrh