VŽGANO V SPOMINIH: OKROGLA MIZA »2. SVETOVNA VOJNA NA SLOVENSKO-ITALIJANSKO-HRVAŠKEM OBMEJNEM OBMOČJU: NASILJE IN SPOMIN«


 

  

VŽGANO V SPOMINIH: OKROGLA MIZA »2. SVETOVNA VOJNA NA SLOVENSKO-ITALIJANSKO-HRVAŠKEM OBMEJNEM OBMOČJU: NASILJE IN SPOMIN«

V sredo, 18. januarja 2017, bo v knjižnici Znanstveno-raziskovalnega središča Koper ob 17. uri potekala okrogla miza  o spominu in komemoracijah vojnega nasilja na območju slovenskega, italijanskega in hrvaškega dela nekdanje Julijske krajine. Gre za eno od aktivnosti mednarodnega projekta o požigih vasi Vžgano v spominih, sofinanciranega iz programa Evropa za državljane. Med 2. svetovno vojno so nacistične in fašistične okupacijske sile na tem območju delno ali v celoti požgale več kot 200 vasi, ki so jih spremljale deportacije, usmrtitve, ropanje in preseljevanje.

Da bi obudili spomin na dogodke, se bo v okviru projekta v februarju predstavilo še dokumentarni film ter v izbranih požganih vaseh postavilo spominska obeležja.

Okroglo mizo organizirajo ZRS Koper s projektnimi partnerji in je tudi del programa Znanstveno-raziskovalnega središča Koper ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta.

Na okrogli mizi o politikah spomina na 2. svetovno vojno, zlasti o nasilju nad civilnim prebivalstvom kot so bili požigi vasi okupacijskih sil, bodo sodelovali: Borut Klabjan (moderator; Znanstveno-raziskovalno središče Koper, European University Institute Firence), Kaja Širok (Muzej novejše zgodovine Slovenije), Marko Klavora (Goriški muzej), Giorgio Liuzzi (Istituto regionale per la storia del movimento di liberazione nel Friuli Venezia Giulia), Igor Jovanović (Istarsko povijesno društvo), Vanni D'Alessio (Sveučilište u Rijeci, Università di Napoli) in Gašper Mithans (Znanstveno-raziskovalno središče Koper).

Okrogla miza bo predvajana v živo (stream) na spletni strani http://www.burntinmemories.eu z možnostjo postavljanja vprašanj.

 

 


© 2014 Znanstveno-raziskovalno središče | Centro di ricerche scientifiche
Avtorji: Emigma
na vrh