Prof. dr. Egon Pelikan je letošnji dobitnik Zoisove nagrade za vrhunske znanstvene dosežke

Obveščamo vas o pomembnem dosežku našega sodelavca prof. dr. Egona Pelikana, ki je letošnji dobitnik Zoisove nagrade za vrhunske znanstvene dosežke.

Ob obletnici rojstva Žige Zoisa, 23. novembra, bo v dvorani Grand hotela Union v Ljubljani, ob 20. uri, slavnostna podelitev Zoisovih nagrad, Zoisovih priznanj, priznanj Ambasador znanosti ter Puhovih priznanj. Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar.

V neposrednem televizijskem prenosu si bo prireditev mogoče ogledati tudi na drugem programu Televizije Slovenija (RTV SLO2).

Prof. dr. Pelikan je nagrajen za svoje delo, ki ga je objavil v letu 2016. Gre za odmevno znanstveno monografijo z naslovom Tone Kralj in prostor meje: Umetnost med katolicizmom, fašizmom in slovenskim iredentizmom (Ljubljana : Cankarjeva založba – Mladinska knjiga, 2016).

V obrazložitvi za nagrado je zapisano: »E. Pelikan v knjigi opisuje zgodovinsko ozadje fenomena ideološke markacije prostora s sistematičnim cerkveno-slikarskim »pokritjem« etnično izpostavljenega obmejnega prostora, ki v Evropi nima primerjave. Ko je stara avstrijska politična meja z rapalsko pogodbo leta 1920 izginila, etnično mejo pa je italijanski režim po letu 1922 v kontekstu »obmejnega fašizma« sistematično prilagajal politični, je poleg različnih protirežimskih aktivnosti Tajne krščanskosocialne organizacije, eden izmed njenih članov očitno prišel na prav posebej izvirno idejo: narisati »izgubljeno« etnično mejo v prostoru nacionalno-političnega spopada. Tone Kralj je na Primorskem poslikal skoraj 50 cerkva, za njegove poslikave pa so značilne ideološke prvine, kot sta antifašizem in iredentizem, ter slovenski nacionalni motivi, ki jih je slikar vnašal v biblijske naracije cerkvenih poslikav.

E. Pelikan je kot izvrsten poznavalec primorske kulturne in politične zgodovine vključil Kraljevo ustvarjalnost v zgodovinski kontekst in skušal razbrati vlogo naročnikov oziroma pobudnikov, ki so táko Kraljevo umetnost usmerjali, pri čemer je upošteval doslej nepoznane arhivske vire. Vse to je v znamenju sodobnih pojmovanj ideološke markacije prostora teoretično utemeljil in pojasnil kot evropsko in svetovno izjemen, a hkrati paradigmatičen primer obmejne prostorske govorice, ki v svoj antifašizem »spaja katolicizem in nacionalno idejo.«

Skupaj s prof. Pelikanom se veselimo njegovega dosežka in mu za doseženo nagrado iskreno čestitamo!


© 2014 Znanstveno-raziskovalno središče | Centro di ricerche scientifiche
Avtorji: Emigma
na vrh