Dogodek »Bolezni srca in ožilja – rešitev na obzorju?«


V okviru že tradicionalnega dneva »Znanje za zdravje«, ki sta ga letos že osmič organizirala Znanstveno-raziskovalno središče Koper in Splošna bolnišnica Izola ob podpori Mestne občine Koper in Alma Mater Europea, so se v dopoldanskem času na Titovem trgu v Kopru izvajale meritve telesnih značilnosti in sposobnosti ter v večernih urah nadaljevala predavanja, katerih se je udeležilo preko 120 občanov.

Letošnja tema dneva »Bolezni srca in ožilja – rešitev na obzorju?« je ponovno opozarjala na dejavnike  tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja, ki so še vedno največji razlog smrtnosti v Sloveniji, ter udeležence meritev in predavanj osveščala o možnih ukrepih za preprečevanje nastanka teh bolezni, med katere sodita tudi gibalna/športna aktivnost in zdrava prehrana.

Na večernih predavanjih so slušatelji ob predstaviti konkretnih rezultatov dnevne količine in intenzivnosti gibanja skupine preiskovancev s strani izr. prof. dr. Boštjana Šimuniča  dobili vpogled v možnosti doseganja dnevne priporočljive gibalne/športne aktivnosti za ohranjanje in doseganje njihovega zdravja. Profesor dr. Igor Gregorič je predstavil lastno impresivno karierno pot, ki jo je prehodil do današnje pozicije svetovno znanega kirurga Houston Medical Centra (ZDA). Ob tem so bile predstavljene tudi novosti operativnih posegov in izzivi sodobne kardiokirurgije. Kako je potrebno čutiti in biti telo, ki nam ne sme služiti le kot orodje, kaj storiti za dobro počutje in zdravje,  pa je v prepletu kinezioloških in filozofskih argumentov udeležencem ob zaključku dneva zagotovo odprl nov pogled zadnji predavatelj, dr. Milan Hosta.

Ob zaključku sta »očeta« dogodka »Znanje za zdravje« prof. dr. Rado Pišot in dr. Mladen Gasparini povzela aplikativno vrednost tovrstnih dogodkov in vse prisotne povabila na naslednji dogodek »Znanje za zdravje 2018«.


© 2014 Znanstveno-raziskovalno središče | Centro di ricerche scientifiche
Avtorji: Emigma
na vrh