dr. Boštjan Šimunič

znanstveni svetnik
predstojnik inštituta
Phone: +386 5 663 77 36
Boštjan Šimunič, (1974) je diplomiral na Fakulteti za računalništvo in informatiko (UL), magistriral in doktoriral na Fakulteti za elektrotehniko (UL). Po študiju je so-ustanovil spin-off podjetje TMG-BMC d.o.o. za razvoj medicinske diagnostike, gostoval na UK Sports Institute in se zaposlil na Univerzi na Primorskem kot visokošolski učitelj in raziskovalec na Znanstveno-raziskovalnem središču Koper. Je predstojnik Inštituta za kineziološke raziskave. Sorazvija merilno metodo Tenziomiografijo, ki je danes splošno priznana metoda za merjenje hitrosti mišičnega krčenja ter tonusa.

Raziskovalna področja:
  • snovanje merilne opreme za diagnostiko krčenja skeletne mišice;
  • učinki staranja in gibalne neaktivnosti na skeletne mišice;
  • razvija in vrednoti intervencijske programe javnega zdravja;
  • razvija in vrednoti rehabilitacijske postopke po poškodbah in boleznih;
  • svetovanje športnikom v individualizaciji športnega treninga.
Za svoje delo je prejel nagrade: Prešernovo nagrado (2000); nagradi Krkinega sklada (2001 in 2003); nagrado Sklada Roka Petroviča (2001) za izjemne dosežke na študijskem in športnem področju; nagrado UP ZRS Glasnik znanosti (2007), županovo Bloudkovo priznanje za delo v športu (2013), nagradi Odlični v znanosti ARRS (2012 in 2017), nagrado za najboljši inštitut UP ZRS (2014).

Bil je državni reprezentant v troskoku in udeleženec vseh največjih evropskih in svetovnih tekmovanj, tudi olimpijskih iger v Atenah 2004 v atletiki. Še vedno je nosilec državnega rekorda.