19 Sep 2019

“OD CENTRA DO PERIFERIJE: ZBIRATELJSTVO KITAJSKIH PREDMETOV V PRIMERJALNI PERSPEKTIVI”

ABOUT EVENT

 

Znanstveno-raziskovalno središče KoperInštitut za filozofske študije

v sodelovanju s partnerji vabi na mednarodni simpozij

 

»OD CENTRA DO PERIFERIJE: ZBIRATELJSTVO KITAJSKIH PREDMETOV V PRIMERJALNI PERSPEKTIVI«

 

ki bo potekal v Slovenskem etnografskem muzeju

 

od 19. do 22. septembra 2019

 

Simpozij je zasnovan kot odgovor na izziv lociranja zgodovine zbiranja kitajskih in ostalih vzhodnoazijskih predmetov ter njihovih kulturnih konotacij v globalen kontekst zbirateljstva, s poudarkom na kitajskih zbirkah v Centralni in Vzhodni Evropi. Še posebej ključno vprašanje bo povezava tovrstnih zbirk na periferiji z večjimi nekdanjimi imperialnimi centri, s čimer bo simpozij poskušal osvetliti razumevanje orientalističnega diskurza na območjih, ki niso bili del kolonialnih centrov.

Simpozij skupaj organizirajo Oddelek za azijske študije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, Slovenski etnografski muzej, Znanstveno-raziskovalno središče Koper in Pokrajinski muzej Celje.

Simpozij sta finančno podprli tajvanska akademska fundacija Chiang Ching-kuo (CCK) in Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS).

Organiziran je v okviru projekta “Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji: vpetost slovenskega prostora v globalno izmenjavo predmetov in idej z Vzhodno Azijo” (2018-2021) (št. J7-9429), ki ga iz državnega proračuna financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

 

Več informacij o konferenci najdete v PROGRAMU in ZBORNIKU KONFERENCE.

 

Vljudno vabljeni!

EVENT SPEAKERS